:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/XhpjuUId22vQbVRS57tH/d96142c13e17e99e97c94637026444.jpeg)
Źródło: niolox from Getty Images
Sałatka z brokułem i fetą
Ta sałatka z brokułem i fetą jest jednym z moich ulubionych prostych, lecz smacznym posiłkiem. Zawsze zaskakuje swoją świeżością i smakiem. Jej sekretem jest połączenie twardego brokuła z miękkimi pomidorkami i soczystym serem feta.
Składniki
- 1 ks duży brokuł
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 ks średnia cebula
- 200 g sera feta
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od umycia i podzielenia brokuła na różyczki. To kluczowy moment - brokuł musi być świeży i chrupiący.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Małe pomidorki są idealne do tej sałatki, ponieważ mają intensywniejszy smak i są soczyste.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ser feta kroimy na małe kawałki. Feta da sałatce niepowtarzalny, lekko słony smak i kremową konsystencję.
Następnie wrzuć wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj. Polecam używać dużej, szerokiej miski zamiast głębokiej, żeby łatwiej było wszystko wymieszać.
Na koniec polewamy sałatkę oliwą z oliwek, solimy i pieprzamy do smaku. Oliwa z oliwek powinna być dobrej jakości, ponieważ to ona dodaje sałatce głębi.
Wszystko razem mieszamy i sałatka gotowa do podania. Przyjemności z jedzenia!