REKLAMA

Źródło: FB: Polacy w kuchni

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Pyszna i sycąca sałatka, która sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na co dzień.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 5 ks jaj Dodano do
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Dodano do
  • 2 ks ogórki konserwowe Dodano do
  • 12 ks cebuli Dodano do
  • 150 g sera żółtego w kawałku Dodano do
  • 50 g zmrożonego masła Dodano do
  • 5 łyżki majonezu Dodano do
  • szczypta pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.

2. Krok

Włożyć masło do zamrażarki, aby można je było łatwo zetrzeć.

3. Krok

Zetrzeć ser na drobnej tarce.

4. Krok

Drobno posiekać ogórek i cebulę.

5. Krok

Rozgnieść tuńczyka widelcem.

6. Krok

Przekrój jajka na pół i oddziel białka od żółtek.

7. Krok

Zetrzeć białka do miski, rozłożyć starty ser na białkach i równomiernie rozłożyć tuńczyka na serze.

8. Krok

Rozłóż 3 łyżki majonezu na tuńczyku, a następnie zetrzyj zamrożone masło na drobnej tarce.

9. Krok

Następnie ułożyć ogórka kiszonego i cebulę.

10. Krok

Na wierzchu rozsmarować 2 łyżki majonezu. Posypać szczyptą pieprzu.

11. Krok

Zetrzeć drobno żółtka jaj.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy

Deser

1518 przepisy