REKLAMA
Źródło: FB: Polacy w kuchni
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Pyszna i sycąca sałatka, która sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na co dzień.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 5 ks jaj
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ks ogórki konserwowe
- 1⁄2 ks cebuli
- 150 g sera żółtego w kawałku
- 50 g zmrożonego masła
- 5 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
2. Krok
Włożyć masło do zamrażarki, aby można je było łatwo zetrzeć.
3. Krok
Zetrzeć ser na drobnej tarce.
4. Krok
Drobno posiekać ogórek i cebulę.
5. Krok
Rozgnieść tuńczyka widelcem.
6. Krok
Przekrój jajka na pół i oddziel białka od żółtek.
7. Krok
Zetrzeć białka do miski, rozłożyć starty ser na białkach i równomiernie rozłożyć tuńczyka na serze.
8. Krok
Rozłóż 3 łyżki majonezu na tuńczyku, a następnie zetrzyj zamrożone masło na drobnej tarce.
9. Krok
Następnie ułożyć ogórka kiszonego i cebulę.
10. Krok
Na wierzchu rozsmarować 2 łyżki majonezu. Posypać szczyptą pieprzu.
11. Krok
Zetrzeć drobno żółtka jaj.