REKLAMA

Źródło: yuliang11 from Getty Images

Sałata rzymska smażona z chili

Ta potrawa to połączenie zdrowych, chrupiących liści sałaty z ostrą nutą chilli. W moim domu po raz pierwszy zrobiłam ją na szybką kolację, kiedy zależało mi na lekkiej, ale niekoniecznie chłodnej potrawie.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 1 ks duża główka sałaty rzymskiej Dodano do
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 1 ks mała papryczka chilli Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Rozgrzej oliwę na patelni.

2. Krok

W międzyczasie, umyj sałatę i osusz ją dokładnie.

3. Krok

Sałatę podziel na mniejsze części. W zależności od gustu, mogą to być mniejsze lub większe kawałki.

4. Krok

Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek - pamiętaj, żeby nie przesmażyć go na brązowo, ponieważ stanie się gorzki.

5. Krok

Dodaj do czosnku posiekaną papryczkę chilli.

6. Krok

Na patelnię wrzuć sałatę. Smaż ją tylko przez chwilę, zaledwie 2-3 minuty. Musi lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiąca.

7. Krok

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

8. Krok

Podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy