Źródło: yuliang11 from Getty Images
Sałata rzymska smażona z chili
Ta potrawa to połączenie zdrowych, chrupiących liści sałaty z ostrą nutą chilli. W moim domu po raz pierwszy zrobiłam ją na szybką kolację, kiedy zależało mi na lekkiej, ale niekoniecznie chłodnej potrawie.
Składniki
- 1 ks duża główka sałaty rzymskiej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 zęby czosnku
- 1 ks mała papryczka chilli
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej oliwę na patelni.
W międzyczasie, umyj sałatę i osusz ją dokładnie.
Sałatę podziel na mniejsze części. W zależności od gustu, mogą to być mniejsze lub większe kawałki.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek - pamiętaj, żeby nie przesmażyć go na brązowo, ponieważ stanie się gorzki.
Dodaj do czosnku posiekaną papryczkę chilli.
Na patelnię wrzuć sałatę. Smaż ją tylko przez chwilę, zaledwie 2-3 minuty. Musi lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiąca.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj na ciepło.