REKLAMA

Źródło: yuliang11 from Getty Images

Sałata rzymska smażona z chili

Ta potrawa to połączenie zdrowych, chrupiących liści sałaty z ostrą nutą chilli. W moim domu po raz pierwszy zrobiłam ją na szybką kolację, kiedy zależało mi na lekkiej, ale niekoniecznie chłodnej potrawie.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 1 ks duża główka sałaty rzymskiej Dodano do
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 1 ks mała papryczka chilli Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Rozgrzej oliwę na patelni.

2. Krok

W międzyczasie, umyj sałatę i osusz ją dokładnie.

3. Krok

Sałatę podziel na mniejsze części. W zależności od gustu, mogą to być mniejsze lub większe kawałki.

4. Krok

Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek - pamiętaj, żeby nie przesmażyć go na brązowo, ponieważ stanie się gorzki.

5. Krok

Dodaj do czosnku posiekaną papryczkę chilli.

6. Krok

Na patelnię wrzuć sałatę. Smaż ją tylko przez chwilę, zaledwie 2-3 minuty. Musi lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiąca.

7. Krok

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

8. Krok

Podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy