Salat Nicoise z tuńczykiem
Zdrowa i szybka sałatka, która w te letnie dni odświeży i dostarczy wszystkie energie i witaminy
Składniki
- 250 g Sałatka liściasta litel gem
- 125 g pomidory koktajlowe
- 125 g Mix papryki
- 80 g czerwone cebule
- 1 szt Korniszon zielonka
- 500 g Nowe ziemniaki
- 250 g Kenijska fasola
- 100 g Czarne oliwki kalamata
- 25 g sardela
- 25 g Jagody kaparów
- 4 szt Gotowane jajko 9min
- 200 g świeży tuńczyk lub w konserwie w oleju
- Do ubierania
- 50 ml Extra virgin oliwa z oliwek
- 25 g Musztarda gruboziarnista
- 25 ml ocet winny
- 1⁄2 Cytryny
- Sól papryka
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść ziemniaki, ugotuj je w skórce do miękkości, a następnie pozwól im ostygnąć.
Następnie kroimy je na kawałki o grubości 2 cm.
Gotujemy jajko przez 9 minut i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gotujemy fasolki przez 4 minuty w litrze wrzącej, osolonej wody.
Następnie natychmiast przełożyć je do miski z lodowatą wodą, pozostawić do ostygnięcia i przełożyć na talerz lub przekroić na pół.
Posypujemy tuńczyka solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy olej i szybko smażymy tuńczyka ze wszystkich stron na lekko złoty kolor. Po obu stronach 10 sekund. Tuńczyk będzie surowy w środku. Usmażonego tuńczyka osuszamy na papierze kuchennym i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.
Podziel na pół pomidory typu Cherry i wrzuć do miski. Paprykę pokrój na pół, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki o boku 2 cm i dodaj do miski. Ogórka przekrój wzdłuż, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm i dodaj do miski.
Ugotowane jajka obieramy i kroimy na kawałki.
Składniki na sos ubijamy w misce trzepaczką i wlewamy do miski.
Dodaj pozostałe składniki do miski i wymieszaj.
Doprawić solą morską w płatkach i w razie potrzeby dodać świeże zioła.