Źródło: Langan from Canva
Ryba w cieście naleśnikowym
Przepis na pyszne danie rybę w cieście naleśnikowym, które smakuje całej naszej rodzinie.
Składniki
- 4 filety z ryby
- 1 szkło mąki
- 1 jajko
- 1 szkło Mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw musimy przygotować ciasto naleśnikowe. Właśnie takie, jak to, z którego robimy tradycyjne naleśniki. W misce łączymy mąkę, jajko i mleko, a następnie mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Umieszczamy filety ryby na desce do krojenia i delikatnie je osuszamy. Jest to ważny krok, ponieważ dzięki temu ciasto lepiej przylega do ryby.
Każdą rybę delikatnie solimy i pieprzymy z obu stron. Uważaj, aby nie przesolić - pamiętaj, że ciasto także jest lekko przyprawione.
Następnie każdy filet maczamy w cieście naleśnikowym. Upewnij się, że cała ryba jest dobrze pokryta cieście.
Na patelni podgrzewamy masło z olejem. Kiedy będzie już gorące, wkładamy rybę i smażymy do momentu, aż będzie złoto-brązowa z obu stron.
Po usmażeniu ryby odkładamy ją na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.