REKLAMA
Źródło: Canva
Ryba po grecku
Tradycyjny przepis na rybę, która gości na wigilijnym stole.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg filetu z dorsza
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1⁄2 Papryki
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1⁄4 łyżeczki cukier kryształ
- sól i pieprz dla smaku
- cytryna do podania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. W dużej misce wymieszaj cebulę, czosnek, paprykę, pomidory, oliwę z oliwek, oregano, tymianek, cukier, sól i pieprz. Umieść filet ryby w naczyniu do zapiekania, przykryj warzywami. Piecz przez około 20-25 minut, aż ryba będzie miękka i złocista. Podawaj z plasterkiem cytryny.