Źródło: Gpoint Studio from Canva
Ryba po grecku
Kocham ten przepis na Rybę po grecku, który został przekazany mi przez moją babcię. Jest to danie, które przygotowywaliśmy razem podczas każdych świąt oraz innych rodzinnych okazji. Tu prezentuję go w lekko zmodyfikowanej wersji, która jest łatwa do wykonania, a jednocześnie zachowuje oryginalny smak.
Składniki
- 1 kg ryby
- 2 ks duże cebule
- 4 ks marchewki
- 1 ks Pietruszka
- 1 ks seler
- 5 ks liści laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 100 g mąki
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Rybę następnie cieńko panieruję w mące i smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kiedy ryba jest już usmażona, przekładam ją na talerz i zostawiam na bok, aby wystygła.
Cebulę, marchew, pietruszkę i selera obieram i kroję w drobną kostkę. Wszystko razem wrzucam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Przykrywam wodą, tak aby wszystkie warzywa były zanurzone, i gotuję na średnim ogniu aż do miękkości warzyw.
Kiedy warzywa są już gotowe, dodaję do nich przecier pomidorowy i gotuję jeszcze przez kilka minut, aby wszystko się dobrze połączyło.
Usmażoną rybę układam na spodzie głębokiego naczynia żaroodpornego, na niej rozkładam warzywa z sosem.
Po przygotowaniu danie odstawiam na min. 3 godziny do lodówki – najlepiej jednak na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki są dobrze przegryzione i danie smakuje jeszcze lepiej!