REKLAMA

Źródło: Gpoint Studio from Canva

Ryba po grecku

Kocham ten przepis na Rybę po grecku, który został przekazany mi przez moją babcię. Jest to danie, które przygotowywaliśmy razem podczas każdych świąt oraz innych rodzinnych okazji. Tu prezentuję go w lekko zmodyfikowanej wersji, która jest łatwa do wykonania, a jednocześnie zachowuje oryginalny smak.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ryby Dodano do
  • 2 ks duże cebule Dodano do
  • 4 ks marchewki Dodano do
  • 1 ks Pietruszka Dodano do
  • 1 ks seler Dodano do
  • 5 ks liści laurowych Dodano do
  • 5 kulek ziela angielskiego Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 200 ml przecieru pomidorowego Dodano do
  • 100 g mąki Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rybę następnie cieńko panieruję w mące i smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kiedy ryba jest już usmażona, przekładam ją na talerz i zostawiam na bok, aby wystygła.

2. Krok

Cebulę, marchew, pietruszkę i selera obieram i kroję w drobną kostkę. Wszystko razem wrzucam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Przykrywam wodą, tak aby wszystkie warzywa były zanurzone, i gotuję na średnim ogniu aż do miękkości warzyw.

3. Krok

Kiedy warzywa są już gotowe, dodaję do nich przecier pomidorowy i gotuję jeszcze przez kilka minut, aby wszystko się dobrze połączyło.

4. Krok

Usmażoną rybę układam na spodzie głębokiego naczynia żaroodpornego, na niej rozkładam warzywa z sosem.

5. Krok

Po przygotowaniu danie odstawiam na min. 3 godziny do lodówki – najlepiej jednak na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki są dobrze przegryzione i danie smakuje jeszcze lepiej!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy