Puszysty biszkopt - przepis na dużą blachę
Puszysty, delikatny i smaczny biszkopt może stanowić doskonałą bazę dla wielu pysznych deserów.
Składniki
- 8 Średni jajek
- 1 szkło mąki pszennej
- 1 szkło cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Jaja dzielmy na żółtka i białka, a następnie umieszczamy białka w dużej misce i ubijamy na sztywną pianę.
Po ubiciu białek, powoli dodajemy cukier ciągle ubijając mikserem na najwyższych obrotach.
Następnie dodajemy do masy jajecznej żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując (najlepiej na średnich obrotach).
W innym naczyniu mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia a następnie przesiewamy je do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy mąkę z masą jajeczną, możemy użyć do tego łyżki lub silikonowej szpatułki, ale ważne jest aby nie mieszać za długo i za intensywnie.
Ciasto przelewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika.
Biszkopt pieczemy około 35-40 minut, do tzw. \suchego patyczka\ Po upieczeniu studzimy go na kratce kuchennej.