REKLAMA

Puszysty biszkopt - przepis na dużą blachę

Puszysty, delikatny i smaczny biszkopt może stanowić doskonałą bazę dla wielu pysznych deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 8 Średni jajek Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Jaja dzielmy na żółtka i białka, a następnie umieszczamy białka w dużej misce i ubijamy na sztywną pianę.

2. Krok

Po ubiciu białek, powoli dodajemy cukier ciągle ubijając mikserem na najwyższych obrotach.

3. Krok

Następnie dodajemy do masy jajecznej żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując (najlepiej na średnich obrotach).

4. Krok

W innym naczyniu mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia a następnie przesiewamy je do masy jajecznej.

5. Krok

Delikatnie mieszamy mąkę z masą jajeczną, możemy użyć do tego łyżki lub silikonowej szpatułki, ale ważne jest aby nie mieszać za długo i za intensywnie.

6. Krok

Ciasto przelewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika.

7. Krok

Biszkopt pieczemy około 35-40 minut, do tzw. \suchego patyczka\ Po upieczeniu studzimy go na kratce kuchennej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy