REKLAMA

Puszysty biszkopt - przepis na dużą blachę

Puszysty, delikatny i smaczny biszkopt może stanowić doskonałą bazę dla wielu pysznych deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 8 Średni jajek Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Jaja dzielmy na żółtka i białka, a następnie umieszczamy białka w dużej misce i ubijamy na sztywną pianę.

2. Krok

Po ubiciu białek, powoli dodajemy cukier ciągle ubijając mikserem na najwyższych obrotach.

3. Krok

Następnie dodajemy do masy jajecznej żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując (najlepiej na średnich obrotach).

4. Krok

W innym naczyniu mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia a następnie przesiewamy je do masy jajecznej.

5. Krok

Delikatnie mieszamy mąkę z masą jajeczną, możemy użyć do tego łyżki lub silikonowej szpatułki, ale ważne jest aby nie mieszać za długo i za intensywnie.

6. Krok

Ciasto przelewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika.

7. Krok

Biszkopt pieczemy około 35-40 minut, do tzw. \suchego patyczka\ Po upieczeniu studzimy go na kratce kuchennej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy