REKLAMA

Źródło: Youtube

Puszyste bułki do burgerów

Oto przepis na najlepsze puszyste bułki do burgerów Czas przygotowania: około 20 minut Czas wyrastania ciasta: około 1 godzina i 30 minut Czas pieczenia: około 20-25 minut

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 7 g suchych drożdży Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 250 ml mléka Dodano do
  • 50 g másla Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 jajko do posmarowania Dodano do
  • sezam lub siemię lniane do posypania bułek Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

1. Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier i sól.

2. Krok

2. W małej misce wymieszaj drożdże z 50 ml letniego mleka, pozostawiając na 10 minut do zaparzenia.

3. Krok

3. W garnku rozpuść masło w pozostałym mleku i odstaw do ostygnięcia.

4. Krok

4. Do miski z mąką dodaj jajko, zaparzone drożdże oraz masło z mlekiem i zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.

5. Krok

5. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około godzinę w ciepłym miejscu.

6. Krok

6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel na 8 równych części i uformuj z nich bułki. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.

7. Krok

7. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub siemieniem lnianym.

8. Krok

8. Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20-25 minut, aż do zrumienienia.

9. Krok

9. Wyciągnij z piekarnika i studź przez kilka minut przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy