REKLAMA

Pulpety w sosie koperkowym

To przepis na tradycyjne pulpety wołowe podawane w delikatnym sosie koperkowym. Idealne na rodzinny obiad czy kolację. Pulpety są niesamowicie miękkie i aromatyczne, a sos koperkowy dodaje im jedwabistej lekkości.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 50 g bułki tartej Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do

Sos koperkowy:

  • 30 g masla Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 500 ml rosołu wołowego Dodano do
  • 1 Objętość koperku Dodano do
  • 200 ml śmietany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zaczynamy od przygotowania pulpetów. W misce mieszamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy pulpeciki na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut, aż będą miękkie.

2. Krok

W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie zasmażka. Następnie wlewamy rosół wołowy, cały czas mieszając. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy sos przez około 10 minut.

3. Krok

Do sosu dodajemy śmietanę i pulpeciki. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Krok

Pulpety podajemy gorące, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy