Pulpety w sosie koperkowym
To przepis na tradycyjne pulpety wołowe podawane w delikatnym sosie koperkowym. Idealne na rodzinny obiad czy kolację. Pulpety są niesamowicie miękkie i aromatyczne, a sos koperkowy dodaje im jedwabistej lekkości.
Składniki
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 The Onion
- 2 jajka
- 50 g bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Sos koperkowy:
- 30 g masla
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml rosołu wołowego
- 1 Objętość koperku
- 200 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przygotowania pulpetów. W misce mieszamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy pulpeciki na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut, aż będą miękkie.
W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie zasmażka. Następnie wlewamy rosół wołowy, cały czas mieszając. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy sos przez około 10 minut.
Do sosu dodajemy śmietanę i pulpeciki. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pulpety podajemy gorące, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy.