REKLAMA
Źródło: angorius from Getty Images
Pstrąg pieczony na patelni
Idealny przepis na pstrąga pieczonego na patelni, który można mieć na stole w pół godziny.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 2 kawałek Cały pstrąg
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 kawałek czosnek
- 50 gramy Masło
- 1 kawałek cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Umyj pstrąga, dopraw solą i pieprzem z obu stron.
2. Krok
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Ostrożnie, patelnia musi być naprawdę gorąca, aby pstrąg ładnie się pokrył i utworzyła się chrupiąca skórka.
3. Krok
Smażyć pstrąga na patelni przez około 5 minut z każdej strony. Gdy pstrąg będzie gotowy, odłóż go na bok i rozpuść masło na tej samej patelni.
4. Krok
Dodaj sok z cytryny, wyciśnięty czosnek do masła i wszystko dobrze wymieszaj. Posmaruj pstrąga masłem cytrynowym.