REKLAMA

Źródło: Pixabay: monika1607

Pstrąg migdałowy

Pstrąg migdałowy jest szczególnie bliski mojemu sercu, ponieważ od dawna jest tradycyjnym daniem rodzinnym. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, ale rezultat zawsze zachwyca wszystkich. Połączenie smaku migdałów i świeżego pstrąga jest po prostu wymarzone!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 większy świeży pstrąg Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 100 g Migdały w plasterkach Dodano do
  • 1 cytryna Poziom Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw oczyść pstrąga, a następnie posyp go odrobiną soli i pieprzu. Możesz delikatnie wetrzeć przyprawy w mięso, aby było jeszcze smaczniejsze.

2. Krok

W dużym rondlu roztopić trochę masła na średnim ogniu. Gdy się roztopi i będzie gorące, dodać pstrąga.

3. Krok

Gotuj pstrąga przez 4-6 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo chcesz go ugotować. Moja rada jest taka, że im świeższa ryba, tym krócej trzeba ją gotować.

4. Krok

Gdy pstrąg będzie złotobrązowy, zdejmij go z patelni i trzymaj w cieple.

5. Krok

Roztop więcej masła na patelni i dodaj pokrojone migdały. Ważne jest, aby smażyć je na średnim ogniu, ponieważ bardzo łatwo się przypalają. Gdy nabiorą złotobrązowego koloru, dodaj sok z cytryny.

6. Krok

Polej pstrąga sosem migdałowym. Moim zaleceniem jest odstawienie go na kilka minut przed podaniem, aby smaki się połączyły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy