Źródło: Pixabay: monika1607
Pstrąg migdałowy
Pstrąg migdałowy jest szczególnie bliski mojemu sercu, ponieważ od dawna jest tradycyjnym daniem rodzinnym. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, ale rezultat zawsze zachwyca wszystkich. Połączenie smaku migdałów i świeżego pstrąga jest po prostu wymarzone!
Składniki
- 4 większy świeży pstrąg
- sól
- pieprz
- 100 g masło
- 100 g Migdały w plasterkach
- 1 cytryna Poziom
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw oczyść pstrąga, a następnie posyp go odrobiną soli i pieprzu. Możesz delikatnie wetrzeć przyprawy w mięso, aby było jeszcze smaczniejsze.
W dużym rondlu roztopić trochę masła na średnim ogniu. Gdy się roztopi i będzie gorące, dodać pstrąga.
Gotuj pstrąga przez 4-6 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo chcesz go ugotować. Moja rada jest taka, że im świeższa ryba, tym krócej trzeba ją gotować.
Gdy pstrąg będzie złotobrązowy, zdejmij go z patelni i trzymaj w cieple.
Roztop więcej masła na patelni i dodaj pokrojone migdały. Ważne jest, aby smażyć je na średnim ogniu, ponieważ bardzo łatwo się przypalają. Gdy nabiorą złotobrązowego koloru, dodaj sok z cytryny.
Polej pstrąga sosem migdałowym. Moim zaleceniem jest odstawienie go na kilka minut przed podaniem, aby smaki się połączyły.