Źródło: Itsymin Credit: Getty Images
Przepis na ziemniaki Macaire
Ziemniaki Macaire to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ich nazwa pochodzi od Alexandre'a Macaire'a, pomysłowego kucharza z XIX wieku. To niezwykle aromatyczne danie ziemniaczane jest w rzeczywistości bardzo proste i wymaga tylko kilku składników. To moje ulubione danie, które przyrządzam z rodziną w weekendy, kiedy wszyscy możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem. Przy odrobinie praktyki, będziesz mieć smaczny przepis na przystawkę w swoim repertuarze kulinarnym w mgnieniu oka!
Składniki
- 1 kg Mączne ziemniaki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 żółtko
- 50 g masło
- olej roślinny do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować ziemniaki Macaire, najpierw ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Mała wskazówka: lepiej gotować ziemniaki w całości, aby nie wchłonęły zbyt dużo wody.
Po ugotowaniu pozostaw ziemniaki do ostygnięcia, a następnie obierz je. Rozgnieć ziemniaki widelcem i uformuj jednolite ciasto.
Dopraw ciasto ziemniaczane solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z doświadczenia wiem, że gałka muszkatołowa jest kluczem do fantastycznego smaku, więc nie bądź z nią zbyt oszczędny!
Dodaj żółtko i masło i dobrze wymieszaj. Należy pamiętać, że masło powinno być zimne, aby zapewnić lepszą konsystencję.
Uformuj mieszankę ziemniaków w plastry i smaż je na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, aby olej był naprawdę gorący, w przeciwnym razie ziemniaki wchłoną zbyt dużo tłuszczu i nie będą naprawdę chrupiące.
Natychmiast podawaj ziemniaki Macaire i ciesz się smakiem!