Przepis na sałatkę meksykańską
Sałatka meksykańska to prosty i szybki sposób na kolorowy, apetyczny posiłek. Ostra, pełna warzyw i aromatycznych przypraw to idealna propozycja na letnią imprezę na świeżym powietrzu lub do puszkę na lunch do pracy.
Składniki
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1 Awokado
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona, pokrojona w cienkie piórka
- 1 limonka (sok)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1⁄2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie dla pikantnego smaku)
- sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki lub kolendra do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce połącz czarną fasolę, kukurydzę, czerwoną i żółtą paprykę, awokado, pomidor oraz cebulę czerwoną.
W małej misce wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek, kumin, ostrą paprykę (jeśli używasz) oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Polej przygotowanym dressingiem sałatkę meksykańską i delikatnie wymieszaj, aby składniki były równomiernie pokryte.
Przed podaniem odstaw sałatkę na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, aby dodać świeżości i aromatu.
Podawaj sałatkę meksykańską jako samodzielne danie, dodatek do dań głównych, w tortilli lub jako dip z nachosami.