Źródło: Pixabay : chefjoannabarajas
Przepis na marchewkę z masłem
Uwielbiam ten przepis na marchewkę z masłem, ponieważ jest szybki, zdrowy i smaczny. Robię ten przepis tak często, że nie rozpoznaję już szpiku w surówce z marchewki - każda marchewka jest aromatyczna i słodka dzięki odpowiedniej ilości masła i cukru.
Składniki
- 1 kg marchew
- 50 g masło
- 1 łyżeczka cukier
- sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek świeżej pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować marchewki z masłem, najpierw obierz i pokrój marchewki. Moim zdaniem najlepiej jest, jeśli marchewki nie są pokrojone zbyt cienko - daje im to nieco więcej kęsa i poprawia teksturę gotowego dania.
Zagotuj wystarczającą ilość wody na dużej patelni i dodaj sól przed dodaniem marchwi. Gotuj marchewki przez około 10 minut, aż będą wystarczająco miękkie, aby można je było nakłuć, ale nadal będą nieco twarde. Odcedź marchewki, zanim staną się zbyt miękkie.
Na pustej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Następnie dodaj cukier i krótko karmelizuj. Cukier nie powinien stać się zbyt ciemny, w przeciwnym razie może mieć gorzki smak.
Przełóż odsączone marchewki z powrotem na patelnię i dokładnie wymieszaj z masłem i cukrem. Marchewki powinny być teraz lekko błyszczące, a słodki aromat masła i cukru powinien wypełnić całe pomieszczenie. Pozostaw marchewki na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby smaki w pełni się rozwinęły.
Doprawić marchewki solą i pieprzem i posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. Idealne jako dodatek do dania głównego.