REKLAMA

Źródło: Pixabay: stevepb

Przepis na doskonałe klasyczne gin martini

Dobrze przyrządzone martini jest jak symfonia w kieliszku, w której harmonijnie współgrają ze sobą aromatyczny gin, wermut i ozdobna oliwka.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 60 ml Gin (wybierz dobrej jakości, średnio wytrawny gin) Dodano do
  • 10 ml Wytrawny wermut Dodano do
  • Kostki lodu Dodano do
  • 1 Zielona oliwka Dodano do
  • Skórka cytryny (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

5 min.
1. Krok

Schłodź kieliszek do martini. Ten szczegół może wydawać się mało istotny, ale zaufaj mi, schłodzony kieliszek dłużej utrzymuje idealną temperaturę koktajlu. Włóż go do zamrażarki na około pół godziny przed planowanym podaniem martini.

2. Krok

W kieliszku miksującym połącz gin i wermut. Z biegiem lat odkryłem, że sekret wyjątkowego martini z ginem tkwi w jakości tych dwóch składników. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybieraj marki premium.

3. Krok

Napełnij szklankę do miksowania kostkami lodu, aż po brzegi. Lód nie tylko schłodzi składniki, ale także pomoże je nieco rozcieńczyć, łagodząc napój i czyniąc go gładszym.

4. Krok

Mieszać mieszaninę przez około 30 sekund. Powstrzymaj się od wstrząsania - spowoduje to, że napój będzie mętny, a nie półprzezroczysty. Mieszaj delikatnie, doceniając sztukę i rytuał tworzenia tego klasycznego koktajlu.

5. Krok

Przecedzić mieszaninę do schłodzonego kieliszka do martini. Cedzenie usuwa kostki lodu i zapobiega dalszemu rozcieńczaniu koktajlu.

6. Krok

Udekorować pojedynczą zieloną oliwką na patyczku koktajlowym lub skórką cytryny. Zielona oliwka dodaje pikantnej nuty, która dobrze uzupełnia gin.

7. Krok

Delektuj się tym klasycznym koktajlem powoli; jest mocniejszy, niż mogłoby się wydawać. Martini z ginem przemawia do wyrafinowanego podniebienia, oferując idealną równowagę gorzkich, słodkich i pikantnych nut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy