Źródło: Pixabay: stevepb
Przepis na doskonałe klasyczne gin martini
Dobrze przyrządzone martini jest jak symfonia w kieliszku, w której harmonijnie współgrają ze sobą aromatyczny gin, wermut i ozdobna oliwka.
Składniki
- 60 ml Gin (wybierz dobrej jakości, średnio wytrawny gin)
- 10 ml Wytrawny wermut
- Kostki lodu
- 1 Zielona oliwka
- Skórka cytryny (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Schłodź kieliszek do martini. Ten szczegół może wydawać się mało istotny, ale zaufaj mi, schłodzony kieliszek dłużej utrzymuje idealną temperaturę koktajlu. Włóż go do zamrażarki na około pół godziny przed planowanym podaniem martini.
W kieliszku miksującym połącz gin i wermut. Z biegiem lat odkryłem, że sekret wyjątkowego martini z ginem tkwi w jakości tych dwóch składników. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybieraj marki premium.
Napełnij szklankę do miksowania kostkami lodu, aż po brzegi. Lód nie tylko schłodzi składniki, ale także pomoże je nieco rozcieńczyć, łagodząc napój i czyniąc go gładszym.
Mieszać mieszaninę przez około 30 sekund. Powstrzymaj się od wstrząsania - spowoduje to, że napój będzie mętny, a nie półprzezroczysty. Mieszaj delikatnie, doceniając sztukę i rytuał tworzenia tego klasycznego koktajlu.
Przecedzić mieszaninę do schłodzonego kieliszka do martini. Cedzenie usuwa kostki lodu i zapobiega dalszemu rozcieńczaniu koktajlu.
Udekorować pojedynczą zieloną oliwką na patyczku koktajlowym lub skórką cytryny. Zielona oliwka dodaje pikantnej nuty, która dobrze uzupełnia gin.
Delektuj się tym klasycznym koktajlem powoli; jest mocniejszy, niż mogłoby się wydawać. Martini z ginem przemawia do wyrafinowanego podniebienia, oferując idealną równowagę gorzkich, słodkich i pikantnych nut.