REKLAMA
Źródło: Pixabay: Pexels
Prosta czekoladowa torta
Ta prosta czekoladowa torta jest idealna na spotkanie z przyjaciółmi lub do kawy i herbaty.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Kosz
- 200 g Ciemna czekolada
- 170 g masło
- 50 g cukier puder
- 4 szt duże jajka
- 70 g mąka samozbrylająca
Tekst
- 100 g Ciemna czekolada
- 40 g śmietana do ubijania
Narzędzia
- Nutella
- owoce
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia tortu. Jeśli to możliwe, użyj formy silikonowej, dzięki której tort łatwo wyjąć.
2. Krok
Ubij jajka i powoli dodawaj je do czekoladowej mieszanki, cały czas mieszając. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
3. Krok
Wlej mieszaninę do formy na tort i piecz przez 20-25 minut. Następnie pozostaw tort w piekarniku na kolejne 10 minut, aż całkowicie ostygnie.
4. Krok
Pokrój ciało i posmaruj nutellą.
5. Krok
W międzyczasie przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę z bitą śmietaną, a następnie polej tę mieszaniną schłodzone ciasto.
6. Krok
Możesz ją udekorować owocami.