REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Prażucha ziemniaczana

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 12 kg ziemniaki Dodano do
  • 50 g mąka ziemniaczana lub pszenna Dodano do
  • 100 g boczek lub słonina Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • woda Dodano do
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Zalej ziemniaki zimną wodą, około 1 cm powyżej ziemniaków. Gdy zaczną wrzeć, dodaj łyżeczkę soli i gotuj do miękkości.

2. Krok

Odcedź około 150 ml wody z gotowania ziemniaków do rondla i odlej resztę.

3. Krok

Wlej odcedzoną wodę z powrotem do ziemniaków i za pomocą tłuczka rozgnieć wszystko na jednolitą i gładką masę.

4. Krok

Posypać wierzch mieszanki ziemniaczanej mąką, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 4 minuty. Mąka musi stracić swój surowy smak.

5. Krok

Boczek pokroić w kostkę i zagotować.

6. Krok

Ugniataj powstałą masę tłuczkiem do ziemniaków, aż mąka zostanie całkowicie wchłonięta.

7. Krok

Zanurzyć łyżkę w tłuszczu ze skwarkami, odciąć część skwarków i ułożyć na talerzu. Przydaje się do tego łyżka do lodów.

8. Krok

Podawać z tłuszczem i skwarkami. Na koniec posypać szczypiorkiem do dekoracji.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy