Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Prażucha ziemniaczana
Składniki
- 1⁄2 kg ziemniaki
- 50 g mąka ziemniaczana lub pszenna
- 100 g boczek lub słonina
- 1 łyżeczka sól
- woda
- szczypiorek lub koperek do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Zalej ziemniaki zimną wodą, około 1 cm powyżej ziemniaków. Gdy zaczną wrzeć, dodaj łyżeczkę soli i gotuj do miękkości.
Odcedź około 150 ml wody z gotowania ziemniaków do rondla i odlej resztę.
Wlej odcedzoną wodę z powrotem do ziemniaków i za pomocą tłuczka rozgnieć wszystko na jednolitą i gładką masę.
Posypać wierzch mieszanki ziemniaczanej mąką, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 4 minuty. Mąka musi stracić swój surowy smak.
Boczek pokroić w kostkę i zagotować.
Ugniataj powstałą masę tłuczkiem do ziemniaków, aż mąka zostanie całkowicie wchłonięta.
Zanurzyć łyżkę w tłuszczu ze skwarkami, odciąć część skwarków i ułożyć na talerzu. Przydaje się do tego łyżka do lodów.
Podawać z tłuszczem i skwarkami. Na koniec posypać szczypiorkiem do dekoracji.