Powidłowe kulki
Powidłowe kulki - dla niektórych jako danie główne, dla innych jako deser, szczególnie gdy sezon na powidła jest w pełni 😅 Na wsi wszystko zawsze smakuje trochę bardziej domowo i lepiej, tak jak te babci kulki 😅
Składniki
- 3 szt ziemniak
- 1 łyżka sól
- 2 szt jajko
- 200 g mąka półgruboziarnista
- 25 szt śliwka
- 1 kostka twaróg drobny
- 100 ml bita śmietana
- cukier kryształ
Najnowsze ulotki
Procedura
Na 25 kulkach ugotowałam 3 duże ziemniaki w skórce. Obrałam je i ostudziłam, a następnie zetrzełam na drobnej tarce. Dodałam do nich łyżeczkę soli, jedno jajko i około 200g mąki półgrubej. Mąkę dodawaj stopniowo, aby ciasto nie było zbyt gęste, ale też nie zbyt rzadkie.
Przygotowałem ciasto, rozwałkowałem je na posypanej mąką desce i pokroiłem na prostokąty. Wydrążyłem śliwki, do każdej wsypałem trochę cukru kryształowego i zawinąłem w cieście. Gotowałem kulki w solonej wrzącej wodzie przez około 10 minut.
Sos serowy: ser wymieszałem z surowym jajkiem, cukrem i śmietaną. Ugotowane kulki śliwkowe wyłowiłem z wrzącej wody bezpośrednio do sosu serowego.
Śliwkowe knedle w sosie serowym smakują wyśmienicie, choć mój tata woli klasyczne, zrumienione bułki tarte i cukrem. 😅 Smacznego 😋