:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/nHKLPAUTgFpDR7HnQ4aT/82b224ea894062a752771b57018b5b.jpeg)
Powidłowe kulki
Powidłowe kulki - dla niektórych jako danie główne, dla innych jako deser, szczególnie gdy sezon na powidła jest w pełni 😅 Na wsi wszystko zawsze smakuje trochę bardziej domowo i lepiej, tak jak te babci kulki 😅
Składniki
- 3 szt ziemniak
- 1 łyżka sól
- 2 szt jajko
- 200 g mąka półgruboziarnista
- 25 szt śliwka
- 1 kostka twaróg drobny
- 100 ml bita śmietana
- cukier kryształ
Najnowsze ulotki
Procedura
Na 25 kulkach ugotowałam 3 duże ziemniaki w skórce. Obrałam je i ostudziłam, a następnie zetrzełam na drobnej tarce. Dodałam do nich łyżeczkę soli, jedno jajko i około 200g mąki półgrubej. Mąkę dodawaj stopniowo, aby ciasto nie było zbyt gęste, ale też nie zbyt rzadkie.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/nHKLPAUTgFpDR7HnQ4aT/435decbfa69f91b8003ee3ab4d3a80.jpeg)
Przygotowałem ciasto, rozwałkowałem je na posypanej mąką desce i pokroiłem na prostokąty. Wydrążyłem śliwki, do każdej wsypałem trochę cukru kryształowego i zawinąłem w cieście. Gotowałem kulki w solonej wrzącej wodzie przez około 10 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/nHKLPAUTgFpDR7HnQ4aT/e1e4375a2b1a3eb1a4ad341e4cc559.jpeg)
Sos serowy: ser wymieszałem z surowym jajkiem, cukrem i śmietaną. Ugotowane kulki śliwkowe wyłowiłem z wrzącej wody bezpośrednio do sosu serowego.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/nHKLPAUTgFpDR7HnQ4aT/a9f28145615efbb7251aa4f52a75bc.jpeg)
Śliwkowe knedle w sosie serowym smakują wyśmienicie, choć mój tata woli klasyczne, zrumienione bułki tarte i cukrem. 😅 Smacznego 😋
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/nHKLPAUTgFpDR7HnQ4aT/1129768d5c58aed3cdab3c5c629c60.jpeg)