REKLAMA

Źródło: mangolovemom from Canva

Pomidorowy sos z śmietaną

Klasyczny sos pomidorowy z dodatkiem śmietany dla lepszego smaku i kremowej konsystencji. Idealny do makaronu lub jako dodatek do mięsa.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 2 kawałek ząbek czosnku Dodano do
  • 400 g Pomidory w puszce Dodano do
  • 200 ml krem do gotowania Dodano do
  • 1 kawałek Strąk czerwonej papryczki (opcjonalnie) Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz czarny mielony Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż je, aż zmiękną i zyskają złoty kolor.

2. Krok

Dodaj konserwowane pomidory i strąk czerwonej papryczki, jeśli go używasz. Wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

3. Krok

Po 10 minutach dodaj sól, cukier i przyprawy. Wymieszaj, a następnie dodaj śmietankę do gotowania.

4. Krok

Pozostaw sos do gotowania na kolejne 10-15 minut, lub do momentu uzyskania żądanej konsystencji.

5. Krok

Sos jest gotowy i można go podawać z ulubionym makaronem lub mięsem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy