REKLAMA
Źródło: mangolovemom from Canva
Pomidorowy sos z śmietaną
Klasyczny sos pomidorowy z dodatkiem śmietany dla lepszego smaku i kremowej konsystencji. Idealny do makaronu lub jako dodatek do mięsa.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kawałek The Onion
- 2 kawałek ząbek czosnku
- 400 g Pomidory w puszce
- 200 ml krem do gotowania
- 1 kawałek Strąk czerwonej papryczki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż je, aż zmiękną i zyskają złoty kolor.
2. Krok
Dodaj konserwowane pomidory i strąk czerwonej papryczki, jeśli go używasz. Wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
3. Krok
Po 10 minutach dodaj sól, cukier i przyprawy. Wymieszaj, a następnie dodaj śmietankę do gotowania.
4. Krok
Pozostaw sos do gotowania na kolejne 10-15 minut, lub do momentu uzyskania żądanej konsystencji.
5. Krok
Sos jest gotowy i można go podawać z ulubionym makaronem lub mięsem. Smacznego!