REKLAMA
Pomidorowa zupa z selerem
Dietetyczna, zdrowa i bardzo smaczna zupa.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 8 g smalec
- 50 g szalotki
- 300 g seler
- 580 g świeże pomidory
- 700 ml woda
- 70 g parmezan
- kruszony kminek
- bazylia
- 4-kolorowe przyprawy
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy pokrojony w kostkę seler, podsmażamy i dodajemy pokrojone pomidory. Zalewamy wodą, dodajemy sól, przyprawy i gotujemy.
2. Krok
Zdejmujemy z ognia i mieszamy za pomocą ręcznego miksera. Przesiewamy warzywną papkę przez sitko, aby nasza zupa była gładka.
3. Krok
Dodajemy starty parmezan i ponownie doprowadzamy do wrzenia, aż ser się rozpuści. Doprawiamy według własnego gustu i podajemy z pieczonym rogalikiem polanym oliwą i posypanym suszonym czosnkiem. Powierzchnię zupy posypujemy bazylią. Smacznego.