REKLAMA

Pomidorki koktajlowe w zalewie

Pasztecik, ręcznie przyrządzony sandwich, a do tego wyśmienite pomidorki w zalewie... Brzmi smakowicie, prawda? Może taki zestaw nie jest typowym obiadem, ale można zaszaleć. Kto powiedział, że na talerzu zawsze musi królować mięsne danie główne? Zachęcam do eksperymentowania!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g pomidorków koktajlowych (najlepiej małych i dojrzałych) Dodano do
  • 1 szkło octu winnego lub białego octu Dodano do
  • 1 szkło wody Dodano do
  • 2 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 Łyżka ziaren pieprzu Dodano do
  • Kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku (opcjonalnie) Dodano do
  • Kilka liści laurowych Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Umyj pomidorki koktajlowe i wybierz te najładniejsze i dojrzałe.

2. Krok

Przygotuj zalewę, mieszając w garnku ocet winny, wodę, cukier, sól, ziarna pieprzu, przeciśnięty czosnek, tymianek (jeśli używasz) i liście laurowe.

3. Krok

Podgrzej zalewę na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się połączą.

4. Krok

Dodaj pomidorki koktajlowe do garnka z zalewą.

5. Krok

Gotuj pomidorki przez około 2-3 minuty, tylko po to, aby je lekko zeszklić. Pamiętaj, że chodzi o to, aby pomidorki zachowały swój kształt i były chrupiące.

6. Krok

Wyłóż pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików. Możesz także dodać do słoików liście laurowe i gałązki tymianku w celu dodania smaku.

7. Krok

Wypełnij słoiki zalewą, tak aby pokryła pomidorki koktajlowe.

8. Krok

Zakręć słoiki i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy