REKLAMA

Pomidorki koktajlowe w zalewie

Pasztecik, ręcznie przyrządzony sandwich, a do tego wyśmienite pomidorki w zalewie... Brzmi smakowicie, prawda? Może taki zestaw nie jest typowym obiadem, ale można zaszaleć. Kto powiedział, że na talerzu zawsze musi królować mięsne danie główne? Zachęcam do eksperymentowania!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g pomidorków koktajlowych (najlepiej małych i dojrzałych) Dodano do
  • 1 szkło octu winnego lub białego octu Dodano do
  • 1 szkło wody Dodano do
  • 2 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 Łyżka ziaren pieprzu Dodano do
  • Kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku (opcjonalnie) Dodano do
  • Kilka liści laurowych Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Umyj pomidorki koktajlowe i wybierz te najładniejsze i dojrzałe.

2. Krok

Przygotuj zalewę, mieszając w garnku ocet winny, wodę, cukier, sól, ziarna pieprzu, przeciśnięty czosnek, tymianek (jeśli używasz) i liście laurowe.

3. Krok

Podgrzej zalewę na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się połączą.

4. Krok

Dodaj pomidorki koktajlowe do garnka z zalewą.

5. Krok

Gotuj pomidorki przez około 2-3 minuty, tylko po to, aby je lekko zeszklić. Pamiętaj, że chodzi o to, aby pomidorki zachowały swój kształt i były chrupiące.

6. Krok

Wyłóż pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików. Możesz także dodać do słoików liście laurowe i gałązki tymianku w celu dodania smaku.

7. Krok

Wypełnij słoiki zalewą, tak aby pokryła pomidorki koktajlowe.

8. Krok

Zakręć słoiki i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy