REKLAMA

Źródło: hanbr from Getty Images

Polędwica wieprzowa z sosem grzybowym

Pozwól sobie unieść się na fali smaku z tą polędwicą wieprzową, podawaną z gładkim i aksamitnym sosem grzybowym. Idealna na kolację w towarzystwie lub dla tych, którzy kochają delikatne i złożone smaki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Porkowa polędwica

  • 4 Kawałki polędwica wieprzowa Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Czarny pieprz Dodano do

Sos grzybowy

  • 500 gramy borowiki Dodano do
  • 2 Kawałki The Onion Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 300 ml Śmietana do gotowania Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 12 łyżeczka Czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

Świninę nasmarować solą i czarnym pieprzem, a następnie usmażyć z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Po usmażeniu przenieść do piekarnika i piec 15-20 minut.

3. Krok

W międzyczasie przygotowujemy sos grzybowy. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodajemy pokrojone na kawałki grzyby.

4. Krok

W razie potrzeby dodajemy troszkę wody do mieszanki grzybów, dodajemy śmietankę do gotowania, sól i czarny pieprz, a następnie dobrze mieszamy. Sos pozwalamy potem trochę gotować na patelni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy