Źródło: hanbr from Getty Images
Polędwica wieprzowa z sosem grzybowym
Pozwól sobie unieść się na fali smaku z tą polędwicą wieprzową, podawaną z gładkim i aksamitnym sosem grzybowym. Idealna na kolację w towarzystwie lub dla tych, którzy kochają delikatne i złożone smaki.
Składniki
Porkowa polędwica
- 4 Kawałki polędwica wieprzowa
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Czarny pieprz
Sos grzybowy
- 500 gramy borowiki
- 2 Kawałki The Onion
- 2 goździki czosnek
- 300 ml Śmietana do gotowania
- 1 łyżeczka Sól
- 1⁄2 łyżeczka Czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Świninę nasmarować solą i czarnym pieprzem, a następnie usmażyć z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Po usmażeniu przenieść do piekarnika i piec 15-20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos grzybowy. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodajemy pokrojone na kawałki grzyby.
W razie potrzeby dodajemy troszkę wody do mieszanki grzybów, dodajemy śmietankę do gotowania, sól i czarny pieprz, a następnie dobrze mieszamy. Sos pozwalamy potem trochę gotować na patelni.