REKLAMA

Źródło: hanbr from Getty Images

Polędwica wieprzowa z sosem grzybowym

Pozwól sobie unieść się na fali smaku z tą polędwicą wieprzową, podawaną z gładkim i aksamitnym sosem grzybowym. Idealna na kolację w towarzystwie lub dla tych, którzy kochają delikatne i złożone smaki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Porkowa polędwica

  • 4 Kawałki polędwica wieprzowa Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Czarny pieprz Dodano do

Sos grzybowy

  • 500 gramy borowiki Dodano do
  • 2 Kawałki The Onion Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 300 ml Śmietana do gotowania Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 12 łyżeczka Czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

Świninę nasmarować solą i czarnym pieprzem, a następnie usmażyć z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Po usmażeniu przenieść do piekarnika i piec 15-20 minut.

3. Krok

W międzyczasie przygotowujemy sos grzybowy. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodajemy pokrojone na kawałki grzyby.

4. Krok

W razie potrzeby dodajemy troszkę wody do mieszanki grzybów, dodajemy śmietankę do gotowania, sól i czarny pieprz, a następnie dobrze mieszamy. Sos pozwalamy potem trochę gotować na patelni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy