Źródło: FB: Homemade food
Plasterki pieczonej karkówki
Pieczeń z karkówki to klasyka domowej kuchni, którą zna i uwielbia każdy. Idealna na obiady i kolacje, ale także na różne uroczystości i spotkania rodzinne czy ze znajomymi.
Składniki
Mięso
- 1 kg Wieprzowina karkówka
Marynata
- 2 goździki czosnek
- 2 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 2 łyżka stołowa olej
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Łopatkę myjemy, suszymy i kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, pieprz i olej, a następnie mieszamy marynatę.
Natroj mięso przygotowaną marynatą, pozostaw na 10 minut.
Po upływie czasu, umieść mięso w brytfannie i piecz w piekarniku około półtorej godziny. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewaj sokiem, aby nie było suche.
Podawajcie pieczone plastry karkówki z dodatkiem według własnego smaku, na przykład z pieczonymi ziemniakami lub świeżym chlebem. Smacznego!