REKLAMA

Źródło: FB: Homemade food

Plasterki pieczonej karkówki

Pieczeń z karkówki to klasyka domowej kuchni, którą zna i uwielbia każdy. Idealna na obiady i kolacje, ale także na różne uroczystości i spotkania rodzinne czy ze znajomymi.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Mięso

  • 1 kg Wieprzowina karkówka Dodano do

Marynata

  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 2 łyżeczki Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz czarny mielony Dodano do
  • 2 łyżka stołowa olej Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Łopatkę myjemy, suszymy i kroimy na plastry o grubości około 2 cm.

2. Krok

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, pieprz i olej, a następnie mieszamy marynatę.

3. Krok

Natroj mięso przygotowaną marynatą, pozostaw na 10 minut.

4. Krok

Po upływie czasu, umieść mięso w brytfannie i piecz w piekarniku około półtorej godziny. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewaj sokiem, aby nie było suche.

5. Krok

Podawajcie pieczone plastry karkówki z dodatkiem według własnego smaku, na przykład z pieczonymi ziemniakami lub świeżym chlebem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy