REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/mrElOo40e0bsDFafIaOs/cc41f19d91bfecfe91b42b84b178bf.jpeg)
Źródło: lauraag from Getty Images
Placki z patisonów
Placki z patisonów to smaczne, proste i szybko przygotowywane danie, które szczególnie polubią wegetarianie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Kosz
- 500 g patizón
- 2 szt jajko
- 1 filiżanka mąka zwykła specjalna
- 1 szt tarty ser
- 1 łyżeczka sól i pieprz
Narzędzia
- 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Cukinię zetrzemy na drobnej tarce. Do startej cukinii dodajemy ubite jajka, mąkę gładką, starty ser, sól i czarny pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Krok
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Łyżką nakładamy ciasto i wkładamy je na patelnię. Placki pieczemy do złotego koloru z obu stron.
3. Krok
Upieczone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
4. Krok
Placek z dyni podajemy jeszcze ciepłe. Są na przykład świetne z sosem jogurtowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!