REKLAMA
Źródło: Canva
Placek po węgiersku
Oryginalny przepis na placek po węgiersku.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 jajka
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 1⁄4 łyżeczki cukier kryształ
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1⁄4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, wodę, sól i cukier. Odstaw ciasto na 30 minut. W międzyczasie, w dużej patelni podsmaż mięso.
2. Krok
Dodaj do mięsa paprykę, sól i pieprz, a następnie smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie dobrze przyrumienione. Odstaw z ognia.
3. Krok
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż placki, aż będzie złociste i chrupiące.
4. Krok
Na środku każdego naleśnika ułóż porcję farszu mięsnego, zwiń i ułóż na talerzu.
5. Krok
Podawaj z sosem pomidorowym.