Pizza z Kalafiorem
Pizza z Kalafiorem to zdrowa i smakowita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia lub są na diecie bezglutenowej. Lekko chrupiące, kalafiorowe ciasto jest naturalnie niskie w kalorie, bogate w błonnik i białko, a dodatkowo świetnie smakuje.
Składniki
- 1 średni kalafior
- 1 jajko
- 50 g startego parmezanu
- 1 Łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 Łyżka suszonej bazylki
- 1 Łyżka suszonego oregano
- 200 g sosu pomidorowego
- 200 g startego sera mozzarella
- dowolne dodatki: szynka, salami pieczarki papryka cebula oliwki itp.
Najnowsze ulotki
Procedura
Kalafiora zmielić na tarce o dużych oczkach lub w malakserze na konsystencję „ryżu”.
Zmielony kalafior przesmażyć na patelni bez tłuszczu przez ok. 10 minut, aż stanie się miękki i pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Przesmażony kalafior ostudzić, a następnie dodać jajko, parmezan, oliwę, sól, pieprz, bazylkę i oregano. Wymieszać.
Masę kalafiorową rozłożyć na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, formując okrągłe ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto stanie się złociste.
Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować je sosem pomidorowym, posypać startym mozzarellą i dodatkami według własnego uznania.
Zapiekaj przez kolejne 10-15 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić.
Wyjąć z piekarnika, odczekać 2-3 minuty, następnie pokroić na kawałki i podawać.