REKLAMA

Pierś z indyka w sosie

Miałem ochotę na coś dobrego z makaronem. Więc zrobiłem ten przepis. A skoro mi smakowało, dodaję go tutaj. Może ktoś inny też sobie posmakuje.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg Pierś indyka Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 4 goździki czosnek Dodano do
  • 2 szt Topiony ser Dodano do
  • 250 ml słodka śmietanka Dodano do
  • 3 dc mleko Dodano do
  • 1 dc woda Dodano do
  • 1 kostka bulion warzywny Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • bazylia Dodano do
  • posiekana natka pietruszki Dodano do
  • 2 łyżeczka Musztarda Dodano do
  • 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Mięso kroimy na kotlety, solimy, przyprawiamy i smażymy na oleju.

2. Krok

Podsmażone odstawiamy na bok.

3. Krok

Do pieczenia dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ścieramy czosnek.

4. Krok

Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy musztardę, mieszamy i po 5 minutach dodajemy kostkę bulionu i ser.

5. Krok

Teraz gotujemy i kiedy ser jest roztopiony, dodajemy śmietanę.

6. Krok

Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez około 10 minut.

7. Krok

Następnie dodajemy bazylię między palcami.

8. Krok

W mleku rozpuszczamy 1 łyżkę (nie do pełna) gładkiej mąki, aby nie powstały grudki i wlewamy do wrzącego sosu.

9. Krok

Poczekamy, aż sos znów zacznie wrzeć, cały czas mieszając.

10. Krok

W końcu dodajemy upieczone mięso do sosu i delikatnie gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.

11. Krok

Podajemy z makaronem - golonka. Natka pietruszki jest używana tylko jako dekoracja na talerzu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy