REKLAMA

Pierś z indyka w sosie

Miałem ochotę na coś dobrego z makaronem. Więc zrobiłem ten przepis. A skoro mi smakowało, dodaję go tutaj. Może ktoś inny też sobie posmakuje.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg Pierś indyka Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 4 goździki czosnek Dodano do
  • 2 szt Topiony ser Dodano do
  • 250 ml słodka śmietanka Dodano do
  • 3 dc mleko Dodano do
  • 1 dc woda Dodano do
  • 1 kostka bulion warzywny Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • bazylia Dodano do
  • posiekana natka pietruszki Dodano do
  • 2 łyżeczka Musztarda Dodano do
  • 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Mięso kroimy na kotlety, solimy, przyprawiamy i smażymy na oleju.

2. Krok

Podsmażone odstawiamy na bok.

3. Krok

Do pieczenia dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ścieramy czosnek.

4. Krok

Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy musztardę, mieszamy i po 5 minutach dodajemy kostkę bulionu i ser.

5. Krok

Teraz gotujemy i kiedy ser jest roztopiony, dodajemy śmietanę.

6. Krok

Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez około 10 minut.

7. Krok

Następnie dodajemy bazylię między palcami.

8. Krok

W mleku rozpuszczamy 1 łyżkę (nie do pełna) gładkiej mąki, aby nie powstały grudki i wlewamy do wrzącego sosu.

9. Krok

Poczekamy, aż sos znów zacznie wrzeć, cały czas mieszając.

10. Krok

W końcu dodajemy upieczone mięso do sosu i delikatnie gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.

11. Krok

Podajemy z makaronem - golonka. Natka pietruszki jest używana tylko jako dekoracja na talerzu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy