Pierś z indyka w sosie
Miałem ochotę na coś dobrego z makaronem. Więc zrobiłem ten przepis. A skoro mi smakowało, dodaję go tutaj. Może ktoś inny też sobie posmakuje.
Składniki
- 1 kg Pierś indyka
- 1 The Onion
- 4 goździki czosnek
- 2 szt Topiony ser
- 250 ml słodka śmietanka
- 3 dc mleko
- 1 dc woda
- 1 kostka bulion warzywny
- sól i pieprz
- bazylia
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżeczka Musztarda
- 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso kroimy na kotlety, solimy, przyprawiamy i smażymy na oleju.
Podsmażone odstawiamy na bok.
Do pieczenia dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ścieramy czosnek.
Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy musztardę, mieszamy i po 5 minutach dodajemy kostkę bulionu i ser.
Teraz gotujemy i kiedy ser jest roztopiony, dodajemy śmietanę.
Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez około 10 minut.
Następnie dodajemy bazylię między palcami.
W mleku rozpuszczamy 1 łyżkę (nie do pełna) gładkiej mąki, aby nie powstały grudki i wlewamy do wrzącego sosu.
Poczekamy, aż sos znów zacznie wrzeć, cały czas mieszając.
W końcu dodajemy upieczone mięso do sosu i delikatnie gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.
Podajemy z makaronem - golonka. Natka pietruszki jest używana tylko jako dekoracja na talerzu.