Źródło: Pixabay
Pierogi z mięsem
Polskie pierogi z mięsem to jedno z najpiękniejszych i najsmaczniejszych potraw naszej tajemnicy kulinarnej. Te wyśmienite pierogi są wypełnione soczystym mięsem na bazie wieprzowego i cielęcego, które roztapia się w jamie ustnej. Są idealne na rodzinne obiady, święta lub na zimne dni, kiedy potrzebujesz czegoś naprawdę pysznego.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 1 szkło ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Na farsz:
- 500 g mięsa (połowa wieprzowiny, połowa cielęciny)
- 1 The Onion
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj farsz: mięso umyj, osusz i dokładnie zmiel.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor, dodaj do mięsa.
Dopraw mięso solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na bok.
Przygotuj ciasto: wsyp mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, jajko i stopniowo dodawaj ciepłą wodę.
Wyrośnij ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
Rozwałkuj na grubość około 1-2 mm i wytnij kółka o średnicy około 8 cm.
Na każde kółko nałóż porcję farszu, zwiń pierożek i bardzo dokładnie zlep brzegi.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie na niewielkim ogniu przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wyłóż i podawaj z boczkiem lub cebulką smażone w maśle.