Pierogi z mięsem
Pyszny obiad który każdy pokocha . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/09/pierogi-z-miesem.html
Składniki
CIASTO NA PIEROGI
- 750 g mąki pszennej ja używam dalachowskiej typ480
- 3 łyżki oleju
- 1 jajka
- około 300 do 350ml letniej wody
- 1 duża szczypta soli
FARSZ MIĘSNY
- 1 kg mięsa wieprzowego łopatka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 2 korzenia selera
- 5 ziemniaków
- 2 jajka
- 8 kulek pieprzu czarnego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- przyprawy Vegeta pieprz czarny maggi
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto na pierogi.:Mąkę , olej , jajka oraz sól przekładamy wszystko do jednej miski i wlewamy powoli wodę (temperatura wody powinna być taka żeby bezpośrednio włożyć do niej ręka i nie parzyła nas) odrobina po odrobinie , gdy ciasto będzie się jednoliciło to oznacza że wystarczy wody . Lekko wyrobione ciasto przekładamy na oprószony blat i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie się odklejało od rąk . Gotowe ciasto pozostawiamy w spokoju żeby odpoczęło (około 30 minut ). Gdy ciasto odpocznie to odrywamy mniejszy kawałek , lekko wyrabiamy w rękach i wałkujemy na lekko oprószonym blacie do grubości około 3 milimetry (grubość zależy od nas jakie wolimy tak wałkujemy) .
Farsz.: Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości i po zostawiamy do wystygnięcia . Mięso myjemy , kroimy na mniejsze części , wrzucamy do garnka i dodajemy warzywa oraz pieprz w kulka , ziele angielskie , liść laurowy , garść Vegety . Zalewamy zimną woda tak by mięso było zakryte . Gotujemy do miękkości mięsa (około 2 do 3 godzin) . Gotowe mięso studzimy , wraz z marchewką , ugotowanymi ziemniakami mielimy na maszynce do mięsa doprawiamy przyprawami , dodajemy jajka i wyrabiamy ręką na gładka masę . zoom
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów .
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie . Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej rozbujanej wody z odrobiną oleju , soli i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .