REKLAMA

Pierogi z mięsem

Pyszny obiad który każdy pokocha . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/09/pierogi-z-miesem.html

REKLAMA

Składniki

porcje
10

CIASTO NA PIEROGI

  • 750 g mąki pszennej ja używam dalachowskiej typ480 Dodano do
  • 3 łyżki oleju Dodano do
  • 1 jajka Dodano do
  • około 300 do 350ml letniej wody Dodano do
  • 1 duża szczypta soli Dodano do

FARSZ MIĘSNY

  • 1 kg mięsa wieprzowego łopatka Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 pietruszka Dodano do
  • 1 2 korzenia selera Dodano do
  • 5 ziemniaków Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 8 kulek pieprzu czarnego Dodano do
  • 6 ziarenek ziela angielskiego Dodano do
  • 2 liście laurowe Dodano do
  • przyprawy Vegeta pieprz czarny maggi Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ciasto na pierogi.:Mąkę , olej , jajka oraz sól przekładamy wszystko do jednej miski i wlewamy powoli wodę (temperatura wody powinna być taka żeby bezpośrednio włożyć do niej ręka i nie parzyła nas) odrobina po odrobinie , gdy ciasto będzie się jednoliciło to oznacza że wystarczy wody . Lekko wyrobione ciasto przekładamy na oprószony blat i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie się odklejało od rąk . Gotowe ciasto pozostawiamy w spokoju żeby odpoczęło (około 30 minut ). Gdy ciasto odpocznie to odrywamy mniejszy kawałek , lekko wyrabiamy w rękach i wałkujemy na lekko oprószonym blacie do grubości około 3 milimetry (grubość zależy od nas jakie wolimy tak wałkujemy) .

2. Krok

Farsz.: Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości i po zostawiamy do wystygnięcia . Mięso myjemy , kroimy na mniejsze części , wrzucamy do garnka i dodajemy warzywa oraz pieprz w kulka , ziele angielskie , liść laurowy , garść Vegety . Zalewamy zimną woda tak by mięso było zakryte . Gotujemy do miękkości mięsa (około 2 do 3 godzin) . Gotowe mięso studzimy , wraz z marchewką , ugotowanymi ziemniakami mielimy na maszynce do mięsa doprawiamy przyprawami , dodajemy jajka i wyrabiamy ręką na gładka masę . zoom

3. Krok

Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów .

4. Krok

Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie . Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej rozbujanej wody z odrobiną oleju , soli i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy