REKLAMA

Źródło: Pexels

Pierogi z mięsem

Przepis na klasyczne polskie pierogi z mięsem. Proponujemy podawać z podsmażoną cebulką lub polane roztopionym masłem.

REKLAMA
Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Składniki

porcje
20
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 14 szklanki bułki tartej Dodano do
  • 14 szklanki mleka Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W rondlu podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 10 minut, aż mięso się zarumieni i całkowicie upiecze.

2. Krok

Dodaj jajko, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Odstaw farsz do schłodzenia.

3. Krok

W misce połącz mąkę z niewielką ilością wody i szybko zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie. Pozostaw ciasto pod przykryciem na około 30 minut.

4. Krok

Kiedy farsz i ciasto będą gotowe, rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 3-4 mm.

5. Krok

Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrawaj z ciasta koła i nakładaj po łyżce farszu. Sklejaj brzegi pierogów i układaj je na blacie posypanym mąką.

6. Krok

W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć pierogi. Gotuj przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Uwagi (1)

Irena_Bujalska 9.03.2023

super przepis napewno skorzystam

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy