Źródło: Pexels
Pierogi z mięsem
Przepis na klasyczne polskie pierogi z mięsem. Proponujemy podawać z podsmażoną cebulką lub polane roztopionym masłem.
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1⁄4 szklanki bułki tartej
- 1⁄4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
- 500 g mąki pszennej
Najnowsze ulotki
Procedura
W rondlu podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 10 minut, aż mięso się zarumieni i całkowicie upiecze.
Dodaj jajko, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Odstaw farsz do schłodzenia.
W misce połącz mąkę z niewielką ilością wody i szybko zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie. Pozostaw ciasto pod przykryciem na około 30 minut.
Kiedy farsz i ciasto będą gotowe, rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 3-4 mm.
Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrawaj z ciasta koła i nakładaj po łyżce farszu. Sklejaj brzegi pierogów i układaj je na blacie posypanym mąką.
W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć pierogi. Gotuj przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
super przepis napewno skorzystam