REKLAMA

Źródło: FB: Proste przepisy na najlepsze potrawy

Pierogi z białą kiełbasą

Tradycyjny polski przepis na pierogi z białą kiełbasą. Idealne na rodzinne obiady lub spotkania z przyjaciółmi. Łatwe do przygotowania i niesamowicie smaczne.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 szkło ciepłej wody Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do

Farsz

  • 500 g białej kiełbasy Dodano do
  • 2 Okulary krojonej kapusty kiszonej Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 2 łyżki majeranku Dodano do
  • 1 szczypta soli i pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotowanie ciasta: W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut pod ściereczką.

2. Krok

Przygotowanie farszu: Białą kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, majeranek, sól i pieprz. Dusimy wszystko razem około 20 minut, aż składniki się połączą.

3. Krok

Robimy pierogi: Ciasto wałkujemy na cienko, wykrawamy okrągłe kształty, na każdy nakładamy łyżkę farszu. Składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

4. Krok

Podajemy gorące, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy