REKLAMA

Źródło: FB: Proste przepisy na najlepsze potrawy

Pierogi z białą kiełbasą

Tradycyjny polski przepis na pierogi z białą kiełbasą. Idealne na rodzinne obiady lub spotkania z przyjaciółmi. Łatwe do przygotowania i niesamowicie smaczne.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 szkło ciepłej wody Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do

Farsz

  • 500 g białej kiełbasy Dodano do
  • 2 Okulary krojonej kapusty kiszonej Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 2 łyżki majeranku Dodano do
  • 1 szczypta soli i pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotowanie ciasta: W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut pod ściereczką.

2. Krok

Przygotowanie farszu: Białą kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, majeranek, sól i pieprz. Dusimy wszystko razem około 20 minut, aż składniki się połączą.

3. Krok

Robimy pierogi: Ciasto wałkujemy na cienko, wykrawamy okrągłe kształty, na każdy nakładamy łyżkę farszu. Składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

4. Krok

Podajemy gorące, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy