REKLAMA

Źródło: Pexels

Piernik

Pyszne bożonarodzeniowe ciasto.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 g miodu Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodano do
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, sodę i przyprawę do piernika.

2. Krok

W oddzielnej misce wymieszaj miód, cukier, jajka i mleko.

3. Krok

Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Ciasto powinno być gęste i elastyczne.

5. Krok

Umieść ciasto w natłuszczonej i oprószonej mąką formie do pieczenia.

6. Krok

Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut.

7. Krok

Po upieczeniu, pozostaw piernik do ostygnięcia przed wyjęciem go z formy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy