REKLAMA
Źródło: Pexels
Piernik
Pyszne bożonarodzeniowe ciasto.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 200 g cukier kryształ
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, sodę i przyprawę do piernika.
2. Krok
W oddzielnej misce wymieszaj miód, cukier, jajka i mleko.
3. Krok
Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
4. Krok
Ciasto powinno być gęste i elastyczne.
5. Krok
Umieść ciasto w natłuszczonej i oprószonej mąką formie do pieczenia.
6. Krok
Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut.
7. Krok
Po upieczeniu, pozostaw piernik do ostygnięcia przed wyjęciem go z formy.