Źródło: LightFieldStudios from Getty Images
Piernik na Halloween
Przepis na pyszne pierniczki na Halloween.
Składniki
- 350 g Gładka mąka
- 150 g Miód
- 100 g Kasza manna cukier
- 1 jajko
- 60 g Masło
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego cynamonu
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść miód, cukier i masło w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gładka masa. Nie ma potrzeby mieszać zbyt dużo; wystarczy, aby wszystko się połączyło. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić mieszaninę do ostygnięcia.
Czekając, wymieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj tę suchą mieszankę do schłodzonej mieszanki miodu, nie zapominając o dodaniu jajek.
Rozwałkuj ciasto na arkusz o grubości około pół centymetra. Wytnij różne wzory za pomocą foremek - duchy, dynie, pająki, szkielety itp.
Umieść pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez około 10-12 minut. Pierniki powinny pozostać miękkie, więc lepiej pozostawić je niedopieczone niż rozgotowane.
Udekoruj pierniki według własnego pomysłu.