Źródło: JRP Studio from Canva
Piernik bezglutenowy
Bezglutenowe korzenne pierniczki, które są również bezglutenowe, więc każdy z celiakią może się nimi cieszyć.
Składniki
- 200 g Mąka bezglutenowa
- 1 Łyżki Przyprawa do piernika
- 50 g Mielone migdały
- 1 Łyżka Soda oczyszczona
- 100 g Ciemny cukier
- 1 kawałek jajko
- 2 Łyżki Miód
- 80 g Masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj suche składniki. Wymieszaj w misce mąkę, przyprawę do piernika, migdały i sodę.
W innej misce wymieszaj cukier, jajka, miód i masło. Należy pamiętać, że masło powinno być miękkie, najlepiej w temperaturze pokojowej.
Stopniowo mieszaj suche składniki z mokrymi. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli ciasto będzie zbyt sztywne, można dodać łyżkę mleka.
Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na posypanym mąką wałku do grubości około 5 mm i wytnij ulubione kształty.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-12 minut. Jeśli lubisz twardsze pierniki, pozostaw je w piekarniku dłużej.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw piernik do ostygnięcia na kratce.