REKLAMA

Źródło: JRP Studio from Canva

Piernik bezglutenowy

Bezglutenowe korzenne pierniczki, które są również bezglutenowe, więc każdy z celiakią może się nimi cieszyć.

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 200 g Mąka bezglutenowa Dodano do
  • 1 Łyżki Przyprawa do piernika Dodano do
  • 50 g Mielone migdały Dodano do
  • 1 Łyżka Soda oczyszczona Dodano do
  • 100 g Ciemny cukier Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 2 Łyżki Miód Dodano do
  • 80 g Masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

85 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj suche składniki. Wymieszaj w misce mąkę, przyprawę do piernika, migdały i sodę.

2. Krok

W innej misce wymieszaj cukier, jajka, miód i masło. Należy pamiętać, że masło powinno być miękkie, najlepiej w temperaturze pokojowej.

3. Krok

Stopniowo mieszaj suche składniki z mokrymi. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli ciasto będzie zbyt sztywne, można dodać łyżkę mleka.

4. Krok

Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około pół godziny.

5. Krok

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na posypanym mąką wałku do grubości około 5 mm i wytnij ulubione kształty.

6. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-12 minut. Jeśli lubisz twardsze pierniki, pozostaw je w piekarniku dłużej.

7. Krok

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw piernik do ostygnięcia na kratce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy