Źródło: ninafirsova from Canva
Pieczony kurczak na maśle
Smaczny pieczony kurczak na maśle, którego wszyscy uwielbiamy.
Składniki
- 1 kawałek cały kurczak
- 150 g Masło
- 6 kawałek ziemniaki
- sól i pieprz do smaku
- 1 głowa Czosnek
- 2 kawałek Cytryny
- 1 větvička Rozmaryn
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyć kurczaka, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem.
Umieść całą główkę czosnku i cytrynę pokrojoną na ćwiartki w brzuchu kurczaka. Nadaje to kurczakowi wyjątkowy smak.
Posmaruj kurczaka masłem.
Pokrój ziemniaki i posyp je przyprawą do ziemniaków. Umieść je w naczyniu do pieczenia.
Pokrój jedną cytrynę i dodaj do kurczaka.
Umieść kurczaka na blasze do pieczenia lub w brytfannie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Co 20 minut polewać kurczaka tłuszczem z naczynia do pieczenia. Dzięki temu kurczak będzie soczysty, a skórka chrupiąca.
Po półtorej godziny dodaj rozmaryn do kurczaka. Uważaj, aby nie dodawać rozmarynu na samym początku, ponieważ straci on swój aromat podczas długiego pieczenia.
Piec przez kolejne 30 minut lub do momentu, aż kurczak będzie złotobrązowy.