Źródło: Monstera from Pexels
Pieczony indyk
Przepis na pysznego pieczonego indyka, który nadaje się na rodzinne spotkania i uroczystości.
Składniki
Mięso:
- 1 kawałek marchew
Masło ziołowe:
- 13⁄4 kubek Masło
- 21⁄2 łyżki Oliwa z oliwek
- 5 łyżki Sok z cytryny
- 1⁄2 łyżki Skórka cytryny
- 5 goździki Czosnek
- Sól, czarny pieprz
Na wewnętrznej stronie indyka:
- Sól i czarny pieprz
- 2 kawałek The Onion
- 5 goździki Czosnek
- 1 Garść Pietruszka
- 1 kawałek cytryna
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj indyka na noc przed podaniem.
Umyj go pod bieżącą wodą wewnątrz i na zewnątrz. Następnie osusz ręcznikiem kuchennym.
W misce wymieszaj składniki na masło ziołowe.
Za pomocą rąk rozprowadź masło na powierzchni indyka.
Umieść indyka w dużym, niskim naczyniu do pieczenia.
Posolić i popieprzyć wnętrze indyka i natrzeć je składnikami do środka.
Zwiąż uda indyka sznurkiem kuchennym. Włożyć termometr do gotowania w udko od dołu.
Przykryj indyka folią i piecz w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez co najmniej 8 godzin.
Rano odkryj indyka i piecz przez godzinę w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia temperatura na termometrze powinna wynosić około 76°C.
Po wyjęciu z piekarnika ponownie przykryć indyka folią i odstawić na kolejne 25 minut.