REKLAMA

Źródło: Monstera from Pexels

Pieczony indyk

Przepis na pysznego pieczonego indyka, który nadaje się na rodzinne spotkania i uroczystości.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Mięso:

  • 1 kawałek marchew Dodano do

Masło ziołowe:

  • 134 kubek Masło Dodano do
  • 212 łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 5 łyżki Sok z cytryny Dodano do
  • 12 łyżki Skórka cytryny Dodano do
  • 5 goździki Czosnek Dodano do
  • Sól, czarny pieprz Dodano do

Na wewnętrznej stronie indyka:

  • Sól i czarny pieprz Dodano do
  • 2 kawałek The Onion Dodano do
  • 5 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 Garść Pietruszka Dodano do
  • 1 kawałek cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj indyka na noc przed podaniem.

2. Krok

Umyj go pod bieżącą wodą wewnątrz i na zewnątrz. Następnie osusz ręcznikiem kuchennym.

3. Krok

W misce wymieszaj składniki na masło ziołowe.

4. Krok

Za pomocą rąk rozprowadź masło na powierzchni indyka.

5. Krok

Umieść indyka w dużym, niskim naczyniu do pieczenia.

6. Krok

Posolić i popieprzyć wnętrze indyka i natrzeć je składnikami do środka.

7. Krok

Zwiąż uda indyka sznurkiem kuchennym. Włożyć termometr do gotowania w udko od dołu.

8. Krok

Przykryj indyka folią i piecz w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez co najmniej 8 godzin.

9. Krok

Rano odkryj indyka i piecz przez godzinę w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia temperatura na termometrze powinna wynosić około 76°C.

10. Krok

Po wyjęciu z piekarnika ponownie przykryć indyka folią i odstawić na kolejne 25 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy