REKLAMA

Źródło: Timolina from Canva

Pieczone udka z kurczaka na warzywach

Proste i smaczne pieczone udka z kurczaka na warzywach, które masz na stole w ciągu godziny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 kawałek udka z kurczaka Dodano do
  • 1 kawałek cukinia Dodano do
  • 2 kawałek marchew Dodano do
  • 1 kawałek Papryki Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 4 goździki Czosnek Dodano do
  • Sól i czarny pieprz Dodano do
  • olej Dodano do
  • Zioła do smaku (bazylia, oregano) Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Przyprawić udka kurczaka solą i pieprzem i obtoczyć w oleju. Podsmaż je na patelni tak, aby ich powierzchnia lekko się przyrumieniła. Dzięki temu mięso nabierze pięknego złotego koloru i chrupkości.

2. Krok

Następnie przełożyć udka kurczaka do naczynia do pieczenia. Oczyść warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa.

3. Krok

Dodaj obrany i posiekany czosnek. Posypać ziołami, solą i pieprzem do smaku.

4. Krok

Przykryć naczynie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 40 minut. Podczas pieczenia można podlać udka kurczaka odrobiną wody lub bulionu, aby mięso było suche. Ja robię to po około 20 minutach pieczenia.

5. Krok

Gotowe udka z kurczaka podawać np. na warzywach z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy