Źródło: Timolina from Canva
Pieczone udka z kurczaka na warzywach
Proste i smaczne pieczone udka z kurczaka na warzywach, które masz na stole w ciągu godziny.
Składniki
- 4 kawałek udka z kurczaka
- 1 kawałek cukinia
- 2 kawałek marchew
- 1 kawałek Papryki
- 1 kawałek The Onion
- 4 goździki Czosnek
- Sól i czarny pieprz
- olej
- Zioła do smaku (bazylia, oregano)
Najnowsze ulotki
Procedura
Przyprawić udka kurczaka solą i pieprzem i obtoczyć w oleju. Podsmaż je na patelni tak, aby ich powierzchnia lekko się przyrumieniła. Dzięki temu mięso nabierze pięknego złotego koloru i chrupkości.
Następnie przełożyć udka kurczaka do naczynia do pieczenia. Oczyść warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa.
Dodaj obrany i posiekany czosnek. Posypać ziołami, solą i pieprzem do smaku.
Przykryć naczynie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 40 minut. Podczas pieczenia można podlać udka kurczaka odrobiną wody lub bulionu, aby mięso było suche. Ja robię to po około 20 minutach pieczenia.
Gotowe udka z kurczaka podawać np. na warzywach z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.