Źródło: stockfotocz from Getty Images
Pieczone plastry karkówki w piekarniku
Zawsze miałem świetne doświadczenia z mięsem z karkówki pieczonym w piekarniku. Nadaje się na świąteczny stół.
Składniki
- 1 kg Karkówka wieprzowa
- 4 Goździki Czosnek
- sól
- Mielony czarny pieprz
- papryka
- przyprawy curry
- 4 Łyżki Oliwa z oliwek
- 3 kawałek The Onion
- 1⁄2 Puchar Piwa
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw umyj szyję i osusz ją ręcznikiem papierowym.
Następnie pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm.
Posolić i popieprzyć plastry karkówki oraz posypać papryką i przyprawą curry.
Obierz i zmiażdż czosnek.
Przyprawione mięso natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i odstawić na około godzinę.
Następnie smażyć z obu stron na gorącej oliwie z oliwek, aż skórka stanie się złotobrązowa.
Umieść opieczone kromki w naczyniu do zapiekania i połóż na każdej kromce krążek pokrojonej cebuli.
Dodajemy pół szklanki piwa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. 9. Zdecydowanie polecam nie zapominać o podlewaniu mięsa piwem od czasu do czasu podczas pieczenia, aby zachować jego soczystość.