REKLAMA

Źródło: stockfotocz from Getty Images

Pieczone plastry karkówki w piekarniku

Zawsze miałem świetne doświadczenia z mięsem z karkówki pieczonym w piekarniku. Nadaje się na świąteczny stół.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg Karkówka wieprzowa Dodano do
  • 4 Goździki Czosnek Dodano do
  • sól Dodano do
  • Mielony czarny pieprz Dodano do
  • papryka Dodano do
  • przyprawy curry Dodano do
  • 4 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 3 kawałek The Onion Dodano do
  • 12 Puchar Piwa Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Najpierw umyj szyję i osusz ją ręcznikiem papierowym.

2. Krok

Następnie pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm.

3. Krok

Posolić i popieprzyć plastry karkówki oraz posypać papryką i przyprawą curry.

4. Krok

Obierz i zmiażdż czosnek.

5. Krok

Przyprawione mięso natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i odstawić na około godzinę.

6. Krok

Następnie smażyć z obu stron na gorącej oliwie z oliwek, aż skórka stanie się złotobrązowa.

7. Krok

Umieść opieczone kromki w naczyniu do zapiekania i połóż na każdej kromce krążek pokrojonej cebuli.

8. Krok

Dodajemy pół szklanki piwa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. 9. Zdecydowanie polecam nie zapominać o podlewaniu mięsa piwem od czasu do czasu podczas pieczenia, aby zachować jego soczystość.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy