REKLAMA
Źródło: 4kodiak from Getty Images Signature
Pieczona szynka z dzika
Klasyczna pieczona szynka z dzika to doskonały wybór na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Mięso dzika ma intensywny, wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z wytrawnymi przyprawami i ziołami. Podana z pieczonymi ziemniakami i sosem z dzikich jagód, ta szynka z pewnością zaspokoi apetyt każdego miłośnika dziczyzny.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg szynka z dzika
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szkło białe wino
- 1 łyżeczka sól morska
- 1 łyżeczka świeżo mielony pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że szynka jest dobrze oczyszczona. Następnie natrzyj ją oliwą z oliwek, solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
2. Krok
Umieść szynkę w naczyniu żaroodpornym i wlej do niej białe wino. Piecz w piekarniku przez około 3 godziny w temperaturze 180 stopni.