Pieczona pierś z indyka
Pieczona pierś z indyka z bazyliowym pesto, startym parmezanem i grillowanymi warzywami.
Składniki
- 400 g Pierś z indyka
- Sól i mielony czarny pieprz
- 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 2 łyżka stołowa Zielonego pesto
- 20 g parmezan
- 4 Małe marchewki
- czerwonej papryki
- 10 Wiśniowe pomidory
- 1 Mandarynkę
- 1 Kukurydzianą lub pełnoziarnistą bułkę kajzerkę
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzewamy rurę do 180 stopni.
Umij i osusz pierś z indyka. Posyp obie strony solą i mielonym czarnym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i mocno pieczemy piersi z indyka z obu stron, aby się skurczyły, około 5-7 minut.
W międzyczasie obieramy marchewki i każdą przekrawamy wzdłuż na pół.
Myjemy również czerwoną paprykę i kroimy ją na grubiejsze paseczki.
Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które wyściełamy papierem do pieczenia.
Przenosimy ściągnięte mięso do naczynia do pieczenia, polewamy je sosem z patelni i równomiernie smarujemy pesto.
Przygotowujemy kolejną blachę do pieczenia lub tackę, którą również wykładamy papierem do pieczenia.
Marchewki, papryki i pomidorki koktajlowe delikatnie obtaczamy w oliwie z oliwek i mielonym czarnym pieprzu, a następnie rozkładamy je na blaszce.
Umieść wszystko razem w piekarniku i piecz przez 15-20 minut.
Mięso na końcu wybieramy i posypujemy startym parmezanem. Wrzucamy z powrotem do pieca na kilka minut. Ciągle obserwujemy, żeby nie spaliło się przypadkiem.
Podajemy mięso z zapiekanymi warzywami, mandarynką i połową kukurydzianego lub pełnoziarnistego bułeczki kajzerki.
TIP: Jeśli w domu masz tylko extra virgin oliwę z oliwek, która nie jest bardzo odporna na ciepło, dodaj do patelni również łyżeczkę oleju roślinnego.