REKLAMA

Pieczona dynia Hokkaido

Pieczona dynia hokkaido ma delikatny, słodkawy smak i jest doskonałą alternatywą dla innych warzyw korzeniowych. Jest pełna składników odżywczych i świetnie komponuje się z różnymi przyprawami. Możesz eksperymentować z dodatkowymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, imbir lub papryka, aby nadać jej różnorodne smaki. Smacznego!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 dynia Hokkaido Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 12 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Krok

Umyj dynię hokkaido, przekrój ją na pół i usuń nasiona oraz włókna środkowe. Nie ma potrzeby obierać skórki, ponieważ jest ona jadalna.

3. Krok

Pokrój dynię na kawałki o grubości około 2-3 cm. Możesz zostawić skórkę lub ją usunąć - zależy to od twoich preferencji.

4. Krok

Na dużym blasze do pieczenia ułóż kawałki dyni. Skrop je oliwą z oliwek i równomiernie posyp solą, pieprzem i opcjonalnie cynamonem.

5. Krok

Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy kawałki dyni będą miękkie i lekko zrumienione.

6. Krok

Po upieczeniu wyjmij dynię hokkaido z piekarnika i pozostaw ją na chwilę do ostygnięcia.

7. Krok

Podawaj pieczoną dynię jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, zup lub makaronów.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy