REKLAMA

Pieczona dynia Hokkaido

Pieczona dynia hokkaido ma delikatny, słodkawy smak i jest doskonałą alternatywą dla innych warzyw korzeniowych. Jest pełna składników odżywczych i świetnie komponuje się z różnymi przyprawami. Możesz eksperymentować z dodatkowymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, imbir lub papryka, aby nadać jej różnorodne smaki. Smacznego!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 dynia Hokkaido Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 12 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Krok

Umyj dynię hokkaido, przekrój ją na pół i usuń nasiona oraz włókna środkowe. Nie ma potrzeby obierać skórki, ponieważ jest ona jadalna.

3. Krok

Pokrój dynię na kawałki o grubości około 2-3 cm. Możesz zostawić skórkę lub ją usunąć - zależy to od twoich preferencji.

4. Krok

Na dużym blasze do pieczenia ułóż kawałki dyni. Skrop je oliwą z oliwek i równomiernie posyp solą, pieprzem i opcjonalnie cynamonem.

5. Krok

Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy kawałki dyni będą miękkie i lekko zrumienione.

6. Krok

Po upieczeniu wyjmij dynię hokkaido z piekarnika i pozostaw ją na chwilę do ostygnięcia.

7. Krok

Podawaj pieczoną dynię jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, zup lub makaronów.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy