Źródło: IngridHS from Getty Images
Pieczeń wieprzowa z młodymi ziemniakami
Przepis na fantastyczną pieczeń wieprzową z młodymi ziemniakami.
Składniki
- 500 g wieprzowina
- 500 g młode ziemniaki
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 goździki Czosnek
- 1 szt marchewki
- 2 gałązki Rozmaryn
- Świeże zioła do posypania (pietruszka, koperek)
Najnowsze ulotki
Procedura
Przede wszystkim ważne jest, aby dokładnie umyć i osuszyć wieprzowinę. Posolić i popieprzyć z obu stron.
Umyj młode ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Jeśli chcesz, możesz obrać ziemniaki, ale ja wolę wersję ze skórką. Ziemniaki są bardziej chrupiące i mają więcej smaku.
Dodaj oliwę z oliwek, startą marchewkę, ząbki czosnku i gałązki rozmarynu do naczynia do pieczenia. Piecz wszystko razem na średnim ogniu.
Następnie dodaj mięso i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po około 30 minutach obróć mięso i dodaj ugotowane ziemniaki do naczynia do pieczenia.
Pozwól mięsu i ziemniakom piec się jeszcze przez około 15-20 minut.
Gotową wieprzowinę i ziemniaki można przed podaniem posypać świeżymi ziołami i podawać z pysznym domowym dressingiem lub sosem tatarskim.