REKLAMA
Źródło: joshuaresnick from Canva
Pieczarki w cieście
Smaczne i chrupiące pieczarki w cieście to doskonała przekąska na przyjęcie lub weekendowy obiad. Są proste w przygotowaniu, a z dodatkiem sosu czosnkowego smakują jeszcze lepiej.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Ciasto
- 200 g mąki
- 1 szkło wody gazowanej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Nadzienie
- 500 g świeżych pieczarek
- 2 zęby czosnku
- 2 Okulary oleju do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i wodę gazowaną, aby uzyskać gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut, aby ciasto mogło odpocząć.
2. Krok
W międzyczasie oczyść grzyby. Drobno posiekaj czosnek.
3. Krok
Na patelni rozgrzej olej. Każdy plaster pieczarki obtocz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.
4. Krok
Usmażone pieczarki odsącz na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące z sosem czosnkowym.