REKLAMA
Źródło: Qwart from Getty Images
Pekińska kapusta z sosem
Tradycyjne chińskie danie, które składa się z pekińskiej kapusty, sosu i kilku innych składników. Jest idealne na lekki lunch lub kolację.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Główny
- 1 szt Pekińska kapusta
- 2 szt Papryki
- 3 szt marchewki
- 2 Łyżki Ocet ryżowy
- 1 szt czosnek
- 1 Łyżki imbir
Polewa
- 3 Łyżki sos sojowy
- 1 Łyżki Miód
- 2 Łyżki rosół z kurczaka
- 1 Łyżka skrobia kukurydziana
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Myjemy i kroimy kapustę i warzywa. Czosnek i imbir obieramy i trzemy.
2. Krok
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, na którym smażymy czosnek i imbir. Dodajemy pokrojoną warzywność i dusimy, aż warzywa zmiękną.
3. Krok
Przygotujemy sos mieszając sos sojowy, miód, rosół z kurczaka i skrobię kukurydzianą. Sos dodajemy do warzyw na patelni i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Krok
Podawać jako dodatek do mięs, ryb lub samodzielnie jako lekki wieczorny posiłek.