REKLAMA

Źródło: zia_shusha from Getty Images

Pasztet wieprzowo drobiowy

Przepis ten jest tradycyjny w naszej rodzinie i był przygotowywany wielokrotnie podczas świąt i na różne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 112 kg golonka wieprzowa Dodano do
  • 60 dg serca z indyka Dodano do
  • 60 dg wątróbki z indyka Dodano do
  • 1 ks marchew Dodano do
  • 1 ks korzeń pietruszki Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 ks bułki pszenne Dodano do
  • liść laurowy Dodano do
  • ziele angielskie Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz ziołowy Dodano do
  • pieprz czarny Dodano do
  • gałka muszkatołowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Wyciąć kość z umytego kolana, pokroić mięso ze skórą na kawałki.

2. Krok

Umyć serca w zimnej wodzie.

3. Krok

Zalać wodą, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować razem przez 2 godziny.

4. Krok

Po 90 minutach gotowania dodać marchewkę, korzeń pietruszki i przekrojoną na pół cebulę.

5. Krok

Ugotowane mięso ostudzić, a w osobnym garnku zalać opłukaną pieczeń wrzącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. 6. Suche bułki namoczyć w pozostałym bulionie i odsączyć.

6. Krok

Ostudzone mięso, wątróbki i warzywa przecedzić przez sito.

7. Krok

Do zmielonych składników dodać szklankę bulionu (250 ml) i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać.

8. Krok

Zmiksować farsz na kaszkę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy