Źródło: zia_shusha from Getty Images
Pasztet wieprzowo drobiowy
Przepis ten jest tradycyjny w naszej rodzinie i był przygotowywany wielokrotnie podczas świąt i na różne okazje.
Składniki
- 11⁄2 kg golonka wieprzowa
- 60 dg serca z indyka
- 60 dg wątróbki z indyka
- 1 ks marchew
- 1 ks korzeń pietruszki
- 1 ks cebula
- 2 ks bułki pszenne
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Wyciąć kość z umytego kolana, pokroić mięso ze skórą na kawałki.
Umyć serca w zimnej wodzie.
Zalać wodą, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować razem przez 2 godziny.
Po 90 minutach gotowania dodać marchewkę, korzeń pietruszki i przekrojoną na pół cebulę.
Ugotowane mięso ostudzić, a w osobnym garnku zalać opłukaną pieczeń wrzącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. 6. Suche bułki namoczyć w pozostałym bulionie i odsączyć.
Ostudzone mięso, wątróbki i warzywa przecedzić przez sito.
Do zmielonych składników dodać szklankę bulionu (250 ml) i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Zmiksować farsz na kaszkę.