Źródło: siedemczwartych from Getty Images
Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny to danie, które od lat gości na moim rodzinnym stole podczas świąt. Każda okazja do większego, rodzinnego spotkania jest dobra, aby podać ten specjał.
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego
- 300 g mięsa wołowego
- 200 g wątróbki drobiowej
- 3 ks duże cebule
- 4 ks ząbki czosnku
- 2 ks jajka
- 1⁄4 Okulary bułki tartej
- 1⁄4 Okulary Mleka
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ks liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą tak, aby była około pół centymetra nad mięsem. Dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę cebule, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pamiętaj o soleniu i pieprzeniu, aby mięso nabrało smaku.
Wątróbkę drobiową podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Na koniec dodajemy ją do mięsa.
Po ugotowaniu mięsa, odcedzamy go z wywaru, ale pamiętaj, aby go nie wyrzucać! Wywar jest niezbędny do dalszej części przygotowania pasztetu.
Mięso przekładamy do misy i mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Jeśli nie masz maszynki do mięsa, możesz użyć blendera.
Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy bułkę tartą, majeranek i mieszamy z mięsem.
Masę mięsną przelewamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pamiętaj, aby napełnić formę do 3/4 wysokości, ponieważ pasztet podczas pieczenia trochę urośnie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1,5 godziny. W międzyczasie, co jakiś czas, polewamy pasztet wywarem, który został z ugotowania mięsa.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy pasztet w formie. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy dobrze przestygnie i sklei się.