REKLAMA

Paszteciki vol au vent

Vol au vent w postaci cienkich, kruchych spodów z ciasta francuskiego, wypełnionych różnorodnym farszem. Jest to elegancka wykwintna przekąska, która doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego przyjęcia lub eleganckiej kolacji.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego Dodano do
  • 200 g filetów z kurczaka Dodano do
  • 200 g pieczarek Dodano do
  • 1 mała cebula Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 200 ml bulionu Dodano do
  • 100 ml śmietany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • natka pietruszki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i odetnij 4 kwadraty o boku około 10 cm.

3. Krok

Na blasze do pieczenia ułóż wykrojone kwadraty i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut, aż ciasto będzie złociste i dobrze wypieczone.

4. Krok

W międzyczasie przygotuj farsz. Filety z kurczaka umyj, osusz, pos i popieprz. Pokrój w małą kostkę.

5. Krok

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.

6. Krok

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

7. Krok

Na głębokiej patelni rozgrzej masło, cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.

8. Krok

Dodaj i plasterki pieczarek. Smaż przez kolejne 7 minut.

9. Krok

Posyp mięso, dobrze wymieszaj.

10. Krok

Powoli dolej bulion drobiowy i śmietanę. Mieszaj całość, aż sos zgęstnieje, kilka minut na małym ogniu.

11. Krok

Farsz dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.

12. Krok

Usmażone i upieczone spody vol au vent napełnij przygotowanym wcześniej farszem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy