Źródło: via Freepik
Pasta z papryczek chilli
Pasta z papryczek chilli, to pikantny dodatek do wielu dań. Idealna jako dodatek do past do chleba, sosów, a także pikantnego akcentu w potrawach mięsnych czy wegańskich. Receptura jest bardzo prosta, a efekt końcowy zadowoli miłośników ostrego smaku. Świetnie sprawdzi się podczas grilla, imprezy lub zwykłego obiadu.
Składniki
- 500 g czerwonych papryczek chilli
- 10 ząbków czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- opcjonalnie: kilka ziaren czarnego pieprzu, listek laurowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Papryczki chilli myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Usuwamy nasiona jeśli nie chcemy, aby pasta była bardzo ostra.
Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy papryczki i czosnek. Smażymy przez około 10 minut.
Następnie dodajemy sól, cukier, ocet i opcjonalne przyprawy. Gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu, aż papryczki będą miękkie.
Gdy wszystko dobrze się przesmaży, całość blendujemy na gładką masę.
Gotową pastę przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.