REKLAMA

Źródło: via Freepik

Pasta z papryczek chilli

Pasta z papryczek chilli, to pikantny dodatek do wielu dań. Idealna jako dodatek do past do chleba, sosów, a także pikantnego akcentu w potrawach mięsnych czy wegańskich. Receptura jest bardzo prosta, a efekt końcowy zadowoli miłośników ostrego smaku. Świetnie sprawdzi się podczas grilla, imprezy lub zwykłego obiadu.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 500 g czerwonych papryczek chilli Dodano do
  • 10 ząbków czosnku Dodano do
  • 50 ml oliwy z oliwek Dodano do
  • 2 łyżeczki soli Dodano do
  • 2 łyżeczki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka octu winnego Dodano do
  • opcjonalnie: kilka ziaren czarnego pieprzu, listek laurowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Papryczki chilli myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Usuwamy nasiona jeśli nie chcemy, aby pasta była bardzo ostra.

2. Krok

Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.

3. Krok

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy papryczki i czosnek. Smażymy przez około 10 minut.

4. Krok

Następnie dodajemy sól, cukier, ocet i opcjonalne przyprawy. Gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu, aż papryczki będą miękkie.

5. Krok

Gdy wszystko dobrze się przesmaży, całość blendujemy na gładką masę.

6. Krok

Gotową pastę przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy