REKLAMA

Źródło: Pixabay

Pankejki

Świetne na leniwe poranki, pankejki zawsze są świetnym pomysłem na powolny, relaksujący start dnia. Dzięki swojej puszystości, stosunkowo prostemu przygotowaniu, a przede wszystkim niepowtarzalnemu smakowi, pankejki na stałe wpisały się do kart menu śniadań na całym świecie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 2 łyżki białego cukru Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 4 łyżki masła (roztopione) Dodano do
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji, polewa czekoladowa miód syrop klonowy bita śmietana itp. Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

2. Krok

W mniejszym naczyniu, ubić jajka. Dodać mleko i roztopione masło, dokładnie mieszając wszystko razem.

3. Krok

Mieszaninę z jajek, mleka i masła dodać do suchych składników, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.

4. Krok

Na średnio rozgrzanej patelni, nałożyć po jednej pełnej łyżce ciasta (lub więcej, w zależności od preferowanej wielkości pankejków). Smażyć z obu stron na złoty kolor.

5. Krok

Podawać na ciepło, z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy