Źródło: Pixabay
Pankejki
Świetne na leniwe poranki, pankejki zawsze są świetnym pomysłem na powolny, relaksujący start dnia. Dzięki swojej puszystości, stosunkowo prostemu przygotowaniu, a przede wszystkim niepowtarzalnemu smakowi, pankejki na stałe wpisały się do kart menu śniadań na całym świecie.
Składniki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 2 łyżki białego cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki masła (roztopione)
- opcjonalnie: owoce do dekoracji, polewa czekoladowa miód syrop klonowy bita śmietana itp.
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W mniejszym naczyniu, ubić jajka. Dodać mleko i roztopione masło, dokładnie mieszając wszystko razem.
Mieszaninę z jajek, mleka i masła dodać do suchych składników, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.
Na średnio rozgrzanej patelni, nałożyć po jednej pełnej łyżce ciasta (lub więcej, w zależności od preferowanej wielkości pankejków). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać na ciepło, z ulubionymi dodatkami.